Rólunk

A Dental Fitness Program célja

Testünk egyik legerősebb izma a nyelvünk, így nem meglepő, hogy nagy hatása van a szájüreg fejlődésére. Ha megfelelően dolgozik, fogváltáskor kialakítja a helyet a felső és alsó fogsornak, ha nem, a fogak állása sem lesz megfelelő. Éppen emiatt a fogszabályozást gyakran logopédiával, a nyelvműködés helyreállításával egészítik ki.

Fontos azonban, hogy testünkben minden mindennel összefügg, emiatt a fogak, a nyelv és a szájüreg rendellenes működései a test számos más területére vezethetők vissza. Elsősorban a fej, nyak, váll területe és a légzés érintett, de ezt akár a test egy távolabbi részének nem megfelelő működése is okozhatja, ezért fontos az egész testtel, a testtartással foglalkozni.

Az alábbi ábrán jól látható milyen összefüggések tapasztalhatók a testtartás, az állcsontok pozíciója és a fogak elhelyezkedése között.

A fogszabályozással párhuzamosan alkalmazott nyelvlökéses nyelés terápia, állkapocsízületi terápia és testtartásjavító torna lerövidítheti a fogszabályozás időtartamát és maradandóvá teheti a szép mosolyt.

Munkatársaink

meggyőződésünk, hogy “az egész több, mint a részek összessége”!

Dr. Pintér Mónika

Fogszabályozó szakorvos

1985-ben születtem, Baján. Általános iskolai és gimnáziumi tanulmányaimat szülővárosomban végeztem. 2004-ben kerültem Szegedre, ahol fogorvosi diplomámat 2010-ben szereztem meg, a Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Karán.

Ezután rezidensi képzésemet kezdtem meg a Fogszabályozási és Gyermekfogászati Tanszéken, mialatt 2 évet töltöttem közvetlen klinikai környezetben, majd szintén 2 évet a Vasas Szent Péter utcai fogszabályozási rendelőben. A klinikai időszak alatt alkalmam volt a speciális ellátást igénylő betegek sajátos kezelési menetével megismerkedni, mint például az ajak- és szájpadhasadékosok, az állcsont ortopédiai műtétet igénylők illetve a syndromás páciensek.

Az ezt követő 2 évben főként az általános ifjúsági esetek és ezek ellátása volt a fő irányvonal. 2013-ban szakvizsgát tettem kiváló eredménnyel, mint a Fogszabályozás szakfogorvosa.

A Nemzetközi Gyermekmentő Alapítvány önkéntes munkatársaként karitatív tevékenységet végeztem 2010 őszén Csíkszeredában.

Oktatói tevékenységemmel segítettem a fogtechnikusok felkészülését a PRO-DENT-A Fogtechnikai Szakközépiskolában. A harmadéveseknek Fogászati Anatómia tárgyat oktattam egy éven keresztül. A fogorvosi assziszenseknek és dentalhygienikusoknak a Vincott Akadémia szervezésén belül tartok rendszeresen előadásokat fogszabályozás, diagnosztika, gyermekfogászat, anatómia és orális pathológia témakörökben.

Fogorvosi tevékenységet végeztem 2 éven keresztül Mórahalmon egy magánrendelőben, ezt követően 2014 februárjától saját praxisban, Kisteleken. Itt általános fogászattal és fogszabályozással foglalkozom. 2015 márciusában sikerült valóra váltani egy régi vágyamat, mely egy kizárólag fogszabályozásból álló magánrendelést jelent Szegeden. Munkám során maximális precizitásra törekszem és igyekszem betegeim elvárásainak megfelelni.

Szolgáltatások

  • Fogszabályozás kisgyermekeknek

  • Fogszabályozás nagygyermekeknek

  • Fogszabályozás felnőtteknek

  • Általános fogászat

Tomor Barbara

a Dental Fitness Program vezetője

Egyetemi végzettségemet 2010-ben szereztem biológusként Budapesten az ELTE-n. Habár néhány évet dolgoztam kutatóként; az emberi test, mozgás, anatómia iránti érdeklődésem miatt a korábban hobbim, a sportoktatás vált a hivatásommá. A tudományok iránti érdeklődésem és a folyamatos tanulás, fejlődés iránti vágyam töretlen, ezért rendszeresen képeztem és képzem magam. Legfőbb érdeklődési köreim közé tartozott a prevenció, rehabilitáció, testtudatfejlesztés és tudatos mozgás. 2016-ban egy továbbképzés keretein belül ismerkedtem meg a fasciális szemlélettel, amely végre választ adott azokra a kérdéseimre, hogy miért vannak különös összefüggések a test távolabbi pontjai között. Pintér Mónika doktornő akkoriban mesélt nekem egy esetet, amely során azt tapasztalta, hogy a fogszabályozás megreked egy bizonyos ponton, aminek oka nagy valószínűséggel tartásbeli probléma lehetett. Ekkor elindult a közös munka. Az elmúlt években most már céltudatosan a fogászat és rehabilitáció határmezsgyéjén található továbbképzéseket (pl. állkapocsízületi terápia, nyelvlökéses nyelés terápia és fasciális terápiák) keresem, és mindezeket beépítve igyekszem minden Dental Fitness Programban részt vevőnek valóban egyénre szabott kezelési tervet készíteni.

Szolgáltatások

  • Testtartás- és mozgáskorrekció

  • Nyelvlökéses nyelés terápia
  • Állkapocsízületi terápia

Dental Fitness Program tartalma

A résztvevőkről először egy teljeskörű testtartás- és mozgáselemzést készítünk, amely során elemezzük a gerinc görbületeit, tartáshibákat, a végtagok tengelyeltéréseit, a hosszkülönbségeket, a medence billenését, a vállöv vagy a fej tartásának aszimmetriáit. Emellett megfigyeljük a teljes testet statikus és dinamikus helyzetben, a bőr, a kötőszövet elváltozásait, szimmetriákat és aszimmetriákat, ízületi mozgásokat, a légzést, a nyelv és az állkapocsízület mozgásait… stb.
Célunk, hogy egy olyan komplex, átfogó képet kapjunk, melynek segítségével hatékony korrekciós tervet készíthetünk, és ezáltal javuljon a testtartás és a mozgás.

Míg helyes nyelésnél a nyelv a szájpadláshoz tapad, nyelvlökéses nyelésnél a szájtérben laposan helyezkedik el, a nyelv hegye nyeléskor a fogak elöl és/vagy oldalt kicsúszik, vagy a fogakon támaszkodik, így nyomást gyakorol azokra.

A nyelvlökéses nyelés terápián elsajátítható a helyes nyelés és légzés, ezzel megszűnik a nyelv által a fogakra gyakorolt erőhatás, így megrövidül a fogszabályozás időtartama, valamint elkerülhető a fogak részleges vagy teljes visszarendeződése a szabályozás előtti állapotba.

A rágóízület hibás működése következtében az ízület felépítésében részt vevő képletek (pl. ízületi felszínek, porc, ízületi tok, szalagok), vagy a környező izmok (pl. rágóizmok, nyelvcsont feletti és alatti izmok), illetve a szomszédos testrészek területén bekövetkező változás zavarokat okoz az egész ízület, de akár az egész test működésében. Így az ízülettől távolabb eső területekre is kifejtik hatásukat.

A rágóízületi terápia során nagy figyelmet fordítunk az ízületi eltérések korrigálására és a környező lágyrészelváltozások (pl. izomspazmus, triggerpontok stb.) megszüntetésére. Fontosnak tartjuk a rendszeres önkorrekciót, melyhez szükséges gyakorlatokat betanítjuk.

A rágóízületi terápia különösen hasznos a fogszabályozás során, hiszen segítségével a a szabályozás megkönnyíthető, lerövidíthető. Hosszantartó fogászati kezelések előtt és után is javasolt, mert segíti a beavatkozás sikerességét és az esetleges fájdalmak csökkentését is.

Az egész testünket behálózó kötőszövet, ún. fascia az izmokra és csontokra gyakorolt hatásán keresztül befolyásolja testtartásunkat és a test egyensúlyi helyzetét. A mindennapi stressz, a fizikai sérülések, egészségtelen mozgásminták, vagy éppen a mozgásszegény életmód és a megszokások is felelősek az egyensúlyi állapot megbomlásáért. Idővel a test alkalmazkodik mindehhez, aminek következtében egyes képletek megrövidülnek, megfeszülnek, mások túlnyúlnak.

Az egyensúly megbomlása nem egyetlen ízületet érint, hanem lábujjhegytől fejtetőig az egész testre hatással van. A kezelés során nyújtjuk és lazítjuk a fasciát, amivel visszaállítható a test megbomlott egyensúlyi helyzete, javul a testtartás és könnyebbé, összehangoltabbá válik a mozgás.

A tartásjavító lágyszöveti manuális kezelés mellett speciális kiegészítő tartásjavító tornát is alkalmazunk, melynek során a testtartást negatívan befolyásoló túlnyúlt és befeszült izmokat funkcionálisan edzük, légzéstechnikával kiegészítve. A torna teljes mértékig személyre szabott. Az egyéni korrekciós gyakorlatokat, technikákat betanítjuk, hogy a rendszeres otthoni gyakorlás még hatékonyabb legyen.

Azok számára is lehetőség van a Dental Fitness Programban részt venni, akik nem a közelben élnek, így a nem tudják megoldani a rendszeres Szegedre utazást. Online formában (fotó, videó és/vagy videóhívás formájában) lehetséges a testtartás- és mozgáselemzés, a nyelvlökéses nyelés terápia illetve a tartásjavító torna gyakorlatainak elsajátítása. Szükség esetén az önkorrekciós gyakorlatokat is betanítjuk.

Jelentkezzen Dental Fitness Programunkba most!

  • +36 30 432 3220

Rólunk mondták

A Dental Fitness Programban részt vevők véleménye

A Dental Fitness Program segítségével sikerült elkerülni a fogszabályozáshoz szükséges műtétet. Már a készülék felrakása előtt nagyon sokat változott a fogsorom.

K. Andrea, Komplex Dental Fitness Program
Nyelvlökéses nyelésem miatt a fogszabályozás egy ponton elakadt. Miután ez a probléma megoldódott, gond nélkül haladt előre a folyamat. Magam sem gondoltam, hogy ez ilyen sokat számít!
B. Zsófia, nyelvlökéses nyelés terápia
Kezdetben azt gondolná az ember, hogy egy kis ízületet érintő probléma/fájdalom nem tud akkor gondot okozni, de mindegy, hogy milyen testrészt vagy szervet érint a napi rendszerességű fájdalom kínzó tud lenni.
Kellemes meglepetésként ért, hogy viszonylag alacsony számú kezelés/ alkalom is tökéletes eredményt hozott.
Maximális szakmai felkészültséget tapasztaltam, valamint a terem is nagyon szép, higiénikus és felszerelt.
Örülök, hogy Hozzátok eljutottam.
K. Csenge Sára, állkapocsízületi terápia

3 legfontosabb dolog, amit érdemes tudni fogszabályozás előtt

Kérem az ingyenes e-bookot

(Adatai megadásával automatikusan hozzájárul, hogy a későbbiekben szolgáltatásainkhoz kapcsolódó hírlevelet küldjünk Önnek.)