Nyelvlökéses nyelés terápia

Jelentkezés a programba

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot, és hamarosan keresni fogunk időpont egyeztetés céljából!

  Tomor Barbara

  Az Ön mozgásterapeutája

  “Járd körbe a problémát, tedd a rendszert megfelelően rugalmassá ahhoz, hogy képes legyen változni, és változni fog.” (Ida Rolf)

  Egyetemi végzettségemet 2010-ben szereztem biológusként Budapesten az ELTE-n. Habár néhány évet dolgoztam kutatóként; az emberi test, mozgás, anatómia iránti érdeklődésem miatt a korábban hobbim, a sportoktatás vált a hivatásommá. A tudományok iránti érdeklődésem és a folyamatos tanulás, fejlődés iránti vágyam töretlen, ezért rendszeresen képeztem és képzem magam. Legfőbb érdeklődési köreim közé tartozott a prevenció, rehabilitáció, testtudatfejlesztés és tudatos mozgás. 2016-ban egy továbbképzés keretein belül ismerkedtem meg a fasciális szemlélettel, amely végre választ adott azokra a kérdéseimre, hogy miért vannak különös összefüggések a test távolabbi pontjai között. Pintér Mónika doktornő akkoriban mesélt nekem egy esetet, amely során azt tapasztalta, hogy a fogszabályozás megreked egy bizonyos ponton, aminek oka nagy valószínűséggel tartásbeli probléma lehetett. Ekkor elindult a közös munka. Az elmúlt években most már céltudatosan a fogászat és rehabilitáció határmezsgyéjén található továbbképzéseket (pl. állkapocsízületi terápia, nyelvlökéses nyelés terápia és fasciális terápiák) keresem, és mindezeket beépítve igyekszem minden Dental Fitness Programban részt vevőnek valóban egyénre szabott kezelési tervet készíteni.

  Miért érdemes kiegészíteni a fogszabályozó kezeléseket nyelvlökéses nyelés terápiával?

  Gyakran ismételt kérdések

  Míg helyes nyelésnél a nyelv a szájpadláshoz tapad, nyelvlökéses nyelésnél a szájtérben laposan helyezkedik el, a nyelv hegye nyeléskor elöl és/vagy oldalt kicsúszik, vagy a fogakon támaszkodik, így nyomást gyakorol azokra.

  Percenként kb. egyszer, de beszéd, rágózás, evés-ivás során többször, egy nap leforgása alatt akár 1000-2000 alkalommal is nyelünk. Így az állkapcsokra és fogakra naponta 1000-2000 alkalommal is hatást gyakorolnak a különböző irányú és nagyságú erők. Így már nem meglepő, hogy nyelvlökéses nyelés esetén a fogak elmozdulnak a helyükről, és az állkapcsok növekedése, fejlődése is eltér az átlagostól.

  A nyelvlökéses nyelésnek számos negatív következménye lehet, például:

  • Szabálytalanul álló fogak, harapási rendellenességek
  • Aránytalan a felső és az alsó állkapocs egymáshoz való viszonya, pl. kisebb-nagyobb, szélesebb-keskenyebb, előrébb-hátrébb
  • Gyakran nyitott szájtartás, nyugalmi állapotban is, amely társulhat szájlégzéssel, szájszárazsággal. kiszáradt, cserepes ajkakkal
  • Aránytalan arcizmok, elnyúlt arc
  • Gyakran lassúbb evés, illetve rágásközben sok felesleges túlmozgás látható az ajkak körül: beszívogatja, beharapdálja az ajkát, nehezen iszik üvegből, pohárból
  • Nyelés közben grimaszol, esetleg beszívja ajkát, arcát vagy éppen felfújja az arcát, esetleg kidugja a nyelvét.
  • Beszéd közben bizonyos hangoknál a két fogsor közé csúszik vagy a fogakhoz nyomódik a nyelve, emiatt számos hang képzése torzulhat.
  • Korai fogvesztés vagy idősebb korban a protézis “kilökdösése” (a nyelv folyamatosan nyomja kifele a fogakat)
  • Állkapocs problémák
  • Emésztési nehézségek, reflux
  • Testtartás elváltozásai
  A nyelvlökéses nyelés terápia során a helyes nyelés elsajátítása mellett a helyes légzéssel és testtartás javításával is foglalkozunk.

  A logopédiai foglalkozások során alkalmazott terápia segít megszűntetni a nyelvlökéses nyelést. Azonban fontos megjegyezni, hogy a nyelv megfelelő működését, a nyelv és az állkapcsok pozícióját sok esetben tartáshibák befolyásolhatják, ezért a logopédiai kezelés mellett fontos figyelmet szentelni a testtartás javításárais. Ebben az esetben a logopédiai kezeléssel párhuzamosan tartásjavító tornát és/vagy lágyszöveti terápiát javaslunk.

  Igen, a kezelés sikeressége nagymértékben függ az egyén motiváltságától, kitartásától, a rendszeres otthoni gyakorlástól! Gondoljunk csak bele, ha egy nap több ezerszer nyelünk, nem elegendő hetente egyszer nyelvlökéses nyelés terápiát végezni. Természetesen a szükséges gyakorlatokat betanítjuk, a hatékony otthoni gyakorláshoz videós segédanyagot teszünk elérhetővé.

  Igen. Egyrészről lehetőség van arra, hogy a résztvevők megkapják a számukra összeállított nyelvlökéses nyelés gyakorlatsort online, videó formájában. Másrészről arra is lehetőség van, hogy előre egyeztetett időpontban online felületen a terapeuta irányítása alatt online nyelvlökéses nyelés terápiát végezzünk. Fontos azonban megjegyezni, hogy a személyes találkozás jelentősége ebben az esetben sem elhanyagolható, ezért azt javasoljuk, hogy a lehetőségekhez mérten vegyenek részt a személyes konzultációkon.

  Amennyiben a nyelés és a légzés normalizálódik nem szükséges nyelvlökéses nyelés terápián részt venni a fogszabályozó kezelést követően.

  Anyelvlökéses nyelér terápia 8000ft/1 óra. Lehetőség van komplex, ún. Dental Fitness Bérlet váltására is, amely tartalmazza a nyelvlökéses nyelés terápia mellett szükség szerint tartásjavító kezeléseket és állkapocsízületi terápiát is. Ennek ára: 70000ft/10 alkalom. További információ az árakról: itt.

  Jelenleg csak készpénzes vagy utalással történő fizetésre van lehetőség. Sem bankkártyát sem SZÉP Kártyát nem tudunk elfogadni.

  Rólunk mondták

  A Dental Fitness Programban részt vevők véleménye

  A Dental Fitness Program segítségével sikerült elkerülni a fogszabályozáshoz szükséges műtétet. Már a készülék felrakása előtt nagyon sokat változott a fogsorom.

  K. Andrea, Komplex Dental Fitness Program
  Nyelvlökéses nyelésem miatt a fogszabályozás egy ponton elakadt. Miután ez a probléma megoldódott, gond nélkül haladt előre a folyamat. Magam sem gondoltam, hogy ez ilyen sokat számít!
  B. Zsófia, nyelvlökéses nyelés terápia
  Kezdetben azt gondolná az ember, hogy egy kis ízületet érintő probléma/fájdalom nem tud akkor gondot okozni, de mindegy, hogy milyen testrészt vagy szervet érint a napi rendszerességű fájdalom kínzó tud lenni.
  Kellemes meglepetésként ért, hogy viszonylag alacsony számú kezelés/ alkalom is tökéletes eredményt hozott.
  Maximális szakmai felkészültséget tapasztaltam, valamint a terem is nagyon szép, higiénikus és felszerelt.
  Örülök, hogy Hozzátok eljutottam.
  K. Csenge Sára, állkapocsízületi terápia

  Jelentkezzen Dental Fitness Programunkba most!

  • +36 30 432 3220

  3 legfontosabb dolog, amit érdemes tudni fogszabályozás előtt

  Kérem az ingyenes e-bookot

  (Adatai megadásával automatikusan hozzájárul, hogy a későbbiekben szolgáltatásainkhoz kapcsolódó hírlevelet küldjünk Önnek.)